Stöd kompetensbedömning - Hitta nya vägar!

Integrationen på arbetsmarknaden är avgörande för nyanlända invandrares möjlighet att få fotfäste i sina värdländer. Ofta är vägen till anställning eller utbildning komplicerad då det finns krav på att deras kompetenser först måste erkännas. Det särskilt viktigt att få kompetenser som utvecklats genom vardagliga aktiviteter, såsom jobb, familjeliv eller lärande utanför officiella utbildningsinstitutioner, uppmärksammade.

Det EU-finansierade projektet SCOUT (aSsessing Competences fOr fUTure) vänder sig därför till rådgivare(counsellors), genom att erbjuda stöd i rådgivningsprocessen särskilt utvecklat till nyanlända invandrare.

SCOUT-verktygslådan är ett stöd för kompetensbedömning av nyanlända genom att tillhandahålla verktyg som kan användas av rådgivare - men även självständigt av nyanlända.

ProfilPASS in Simple Language (ProfilPASS på enkelt språk) är själva kärnan av SCOUT-verktygslådan och är utvecklat med nyanlända invandrare som målgrupp. Det utgör ett välgrundat och mångfacetterat approach till att belysa och dokumentera gömda kompetenser, intressen och resurser av nytillkomna migranter.

Förutom verktygslådan, har projektet även tagit fram en läroplan och en manual och övningar för rådgivare (counsellors) som arbetar inom vuxenutbildning.

De mest centrala resultaten finns tillgängliga i nedladdningssidan.

Coverpage SCOUT-Toolkit

Coverpage ProfilPASS in Einfacher Sprache