Prepoznajmo kompetence – začrtajmo nove poti!

Za nove priseljence je vključitev na trg dela glavni pogoj, da se lahko ustalijo v državi gostiteljici. Vendar je njihova pot do zaposlitve, izobraževanja ali usposabljanja pogosto zapletena, saj je najprej potrebno prepoznati njihove kompetence. Še zlasti je za migrante pomembno zavedanje o kompetencah, pridobljenih z vsakodnevnimi dejavnostmi, kot so delo, družina, prosti čas in učenje, ki ni potekalo znotraj institucij za izobraževanje ali usposabljanje.

Projekt SCOUT, ki ga financira EU, naslavlja svetovalce, ki delajo z novimi priseljenci, in jih s pomočjo prilagojenih svetovalnih orodij podpirajo na poti k odkrivanju svojih kompetenc.

Zbirka orodij SCOUT podpira presojo kompetenc novih priseljencev z zbirom orodij, ki jih lahko svetovalci uporabijo v procesih svetovanja – nekatere pa lahko uporabijo priseljenci tudi samostojno.

ProfilPASS v preprostem jeziku predstavlja jedro orodja SCOUT. Po posebni reviziji in prilagoditvi ciljni skupini novih priseljencev zagotavlja smiseln, celovit pristop k odkrivanju in dokumentiranju skritih kompetenc, interesov in znanj novih priseljencev.

Poleg orodja bodo rezultati projekta tudi kurikulum, priročnik in usposabljanje za svetovalce, ki delajo v izobraževanju odraslih.

Ključni rezultati projekta so dostopni v zavihku Prenosi.

Coverpage SCOUT-Toolkit

Coverpage ProfilPASS in Einfacher Sprache